1.Mleko podgrzać by było letnie. Dodać oliwę, jajko oraz rozdrobnione drożdże i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sól oraz przyprawy suszone, na koniec wlać mleko. Ciasto wyrobić by było elastyczne i nie kleiło się do rąk. W razie czego dodać mąki bądź letniej wody w zależności od konsystencji ciasta. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
2.Pomidora, papryki, mortadellę pokroić w kostkę. Ser mozzarella drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawiając do smaku kolorowym pieprzem oraz papryką słodką mieloną.
3.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na ok 1 cm grubości. Posmarować przecierem pomidorowym a następnie ułożyć na połowie ciasta plasterki szynki i salami. Na salami wyłożyć farsz i przykryć plasterkami sera ricotta. Pozostałym ciastem przykrywamy nasz farsz i zlepiamy dokładnie boki. Smarujemy oliwą a następnie posypujemy makiem. Stromboli umieszczamy w piekarniku na ok 40 min. w temp. 180'C. Smacznego !!
Komentarze