Pizza Stromboli

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Dziś mam dla Was nowość, przynajmniej w moim domu :) Pizza stromboli.
Jest to pizza zawinięta w roladę i krojona w plastry. Myślę, że warto wypróbować.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 ml. ciepłej wody
    20 g. drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    250 g. mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Sos:
    3 łyżeczki keczupu (miałam swojski)
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki oregano
    sól, pieprz do smaku

    Dodatki:
    100 g. sera żółtego (użyłam sera Gouda)
    1 kulka mozzarelli (125 g)
    100 g. salami
    15 oliwek
    2 marynowane papryczki pepperoni

    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza stromboli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza Stromboli 1. Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i wymieszać.
    Odstawić na 15 minut, ale nie jest to konieczne.
    Następnie wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem,
    lub mikserem z hakami.
    Tak przygotowane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Pizza Stromboli 2. Kiedy ciasto wyrasta możemy przygotować dodatki.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Keczup wymieszać z koncentratem i przyprawami.

    Oliwki i papryczkę pokroić na mniejsze kawałki.

    Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Rozwałkować na prostokąt.
    Rozwałkowane ciasto posmarować sosem pomidorowym zostawiając wolne brzegi.
    Na sos posypać ser żółty, ułożyć salami, a następnie paprykę i oliwki.
    Na koniec posypać poszarpaną mozzarellę.
    Zawinąć ciasto w roladę, boki zagiąć do środka.
  • Pizza Stromboli 3. Dokładnie zlepić końce, żeby pizza nie rozkleiła się podczas pieczenia.

    Gotową roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem.
    Zostawić na 15 minut do napuszenia.
  • Pizza Stromboli 4. Przed włożeniem do piekarnika roladę naciąć delikatnie nożem w kilku miejscach.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 25 minut.
  • Pizza Stromboli 5. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i kroić pizzę
    w kilkucentymetrowe plastry.
    Podawać z keczupem, lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować