Steki z kurczaka zapiekane z sosem czereśniowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Zaskakujące i niesamowicie smaczne połączenie!

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    - filet z kurczaka - 300 g
    - czereśnie - 200 g
    - białe wino - 80 ml
    - oliwa - 50 ml
    - czosnek - 1 ząbek
    - tabasco - 20 ml
    - tymianek - 1 szczypta
    - sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Steki z kurczaka zapiekane z sosem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na 2 steki.

    Wino mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i połową oliwy.

    Dodajemy tabasco , tymianek oraz sól i pieprz.

    Przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki.

    ( im dłużej w lodówce , tym później smak będzie intensywniejszy ).

    Po wyciągnięciu z lodówki mięso odsączamy z marynaty ( nie wylewamy jej ) i delikatnie obsmażamy z 2 stron na oliwie.

    Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 10 minut / 200C.

    Zmniejszamy temperaturę do 170C , odwracamy mięso i polewamy pozostałą marynatą.

    Dodajemy wydrylowane wcześniej czereśnie i pieczemy ok. 10-20 minut , polewając co jakiś czas marynatą.

    Zajadamy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Kurczak Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować