Filet z sosem czereśniowym

0 (0 ocen)

To coś dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa! Smak czereśni rewelacyjnie komponuje się z delikatnym filetem.Potrawa nie tylko wykwintnie smakuje ale jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje:
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 2 garście czereśni,
    • Łyżka brązowego cukru,
    • 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    • Łyżka octu balsamicznego,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • Olej –około 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z sosem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przecinamy na dwie połówki.
    Następnie oprószamy je świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą morską.
    Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy po wierzchu delikatnie olejem i pieczemy do miękkości w 180˚C.
  • upieczone mięso 2. Upieczone mięso wyjmujemy. Uzyskamy sos zlewamy.
    Między czasie myjemy, osuszamy i drylujemy czereśnie.
    Następnie przygotowujemy czereśniowy sos.
  • cukier z olejem 3. SOS:
    W garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy do niego brązowy cukier.
  • dodanie czereśni 4. Następnie dodajemy wytopiony podczas pieczenia sos oraz przygotowane czereśnie. Do sosu dodajemy ocet balsamiczny oraz świeżo mielony czarny pieprz. Całość delikatnie zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
    Upieczone mięso polewamy sosem i podajemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować