Stefanka mocno kawowa z suszoną zurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wyłożyć folia spożywczą. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Do rondelka przełożyć mleko,cukier,masło,kaszkę i kawę rozpuszczalną.
2.Na małym ogniu zagotować i stale mieszając gotować do zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia, dodać kawę mielona i dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na ciastka. Ułożyć drugą warstwę i wylać resztę kremu. Położyć ostatnią porcje herbatników. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć,np dwoma kartonami mleka. Wstawić do lodówki na całą noc.
3.Polewa:
Następnego dnia w rondelku zagotować składniki polewy. Zdjąć z ognia,ostudzić i wylać na ciasto. Wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
4.Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Dodać serek, kawę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Nałożyć na każdą porcje ciasta za pomocą szprycy. Do czasu podania ciasto trzymać w lodówce. Smacznego!
Komentarze