Stefanka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe i bardzo proste ciasto. Zachwyci na rodzinnym spotkaniu

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Masa:
    1 litr mleka
    400 gramów kaszy manny
    2 łyżki masła
    50 gramów gorzkiej czekolady
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki cukru Sweet Family
    Dodatkowo:
    400 gramów herbatników
    Kilkanaście truskawek
    Pół paczki wiśniowej galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania masy. W garnku gotuję pół litra mleka, dodaję cukier z wanilią,cukier i masło. Mieszam i czekam aż całkiem roztopi się masło.
    Kaszę zalewam resztą mleka, delikatnie łączę z ciepłym mlekiem, gotuję aż masa nie będzie gęsta i jednolita - około 5-6 minut.
    Siekam czekoladę, dodaję do kremu, dokładnie mieszam tak by czekolada się rozpuściła. Chwilę studzę.
  • 2. W międzyczasie rozpuszczam galaretkę w 100 ml wody. Myję truskawki i kroję je na połówki.
    Blachę do pieczenia wykładam folią, albo papierem do pieczenia. Układam rząd herbatników, na nie wykładam 1/3 kremu, znów warstwę herbatników i znów krem i ponownie to samo. Na wierzchu powinny znaleźć się herbatniki. Na ciastkach wykładamy plasterki owoców, smarujemy je galaretką. Ciasto chłodzimy przed podaniem najlepiej 1,5 - 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kasza manna Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować