Tarta Stracciatella

4.5 (155 ocen)

  • 4 godz.

Tarta z białej czekolady i mleka skondensowanego z wiórkami czekolady mlecznej i gorzkiej

  • 4 godz.

Składniki:

  • Spód:
    240g mąki pszennej
    120g drobnego cukru
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    100g zimnego masła
    1 zimne jajko

    Masa:
    200g białej czekolady
    10g żelatyny
    odrobina zimnej wody
    250ml słodzonego mleka skondensowanego
    125ml śmietany kremówki
    kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotujemy spód. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę masło. Ucieramy, po czym dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem, po czym szybko zagniatamy na ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie naszą masę przekładamy do formy na tartę 31cm i dociskamy do dna i brzegów - najlepiej przy pomocy np. łyżki, żeby ciasto miało jak najmniejszy kontakt z ciepłymi rękami. Spód dziurkujemy widelcem. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na papier wysypujemy ryż lub fasolę (ja użyłam ryżu), żeby ciasto nam nie urosło w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier razem z ryżem i pieczemy jeszcze 12 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Przygotowujemy masę. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia, miseczkę cały czas trzymając na garnku z ciepłą wodą. W drugim garnuszku podgrzewamy śmietanę z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Małym strumieniem dodajemy do białej czekolady, cały czas mieszając. Następnie (miska nadal powinna znajdować się na garnku z ciepłą wodą!) powoli dodajemy mleko skondensowane, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.
  • 5. Kilka kostek (ja użyłam 4+4) mlecznej i gorzkiej czekolady ucieramy na tarce o małych oczkach. Połowę dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki na min. 3 h. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy pozostałą czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować