Tarta stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tarty należy posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej pokrojone w kawałki masło, następnie cukier i sól. Całość miksować, aż powstaną okruchy ciasta. Dodać jajko. Zmiksować lub ręką ugnieść i uformować jedną gładką kulę, którą w następnym kroku rozpłaszczyć na placek i włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując tyle, ile nam potrzeba w zależności od wielkości formy. Najlepszym sposobem będzie rozwałkowanie ciasta bezpośrednio na posypanym mąką papierze do pieczenia. Następnie ciasto wraz z papierem przenosimy nad formę, obracamy "do góry nogami" i wyklejamy ciastem spód oraz boki formy, odklejając tym samym papier.
Przed włożeniem do piekarnika warto okryć ciasto folią aluminiową i położyć na nim kawałki jabłek lub inne obciążenie po to, aby ciasto nie podnosiło się w trakcie pieczenia. Piec przez 15 minut, po czym usunąć folię i piec jeszcze 13 minut. W czasie pieczenia zabieramy się za prosty w wykonaniu krem.
Śmietanę kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Porządnie ubitą śmietanę dodajemy w trzech turach do serka mascarpone. Po dodaniu każdej tury delikatnie mieszamy, aby stworzyć jednolitą masę. Gdy taką uzyskamy dodajemy czekoladowe wiórki (warto zostawić ich trochę na posypanie wierzchu tarty).
Komentarze