Tarta stracciatella

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Coś specjalnie dla fanów kremu stracciatella.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
    150 g schłodzonego masła (moja wersja: 130 g masła + 20 g margaryny)
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    200 g schłodzonego serka mascarpone
    300 ml schłodzonej śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    50 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej - wedle uznania) startej na tarce o grubych oczkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty należy posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej pokrojone w kawałki masło, następnie cukier i sól. Całość miksować, aż powstaną okruchy ciasta. Dodać jajko. Zmiksować lub ręką ugnieść i uformować jedną gładką kulę, którą w następnym kroku rozpłaszczyć na placek i włożyć na około 1 godzinę do lodówki.

    Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując tyle, ile nam potrzeba w zależności od wielkości formy. Najlepszym sposobem będzie rozwałkowanie ciasta bezpośrednio na posypanym mąką papierze do pieczenia. Następnie ciasto wraz z papierem przenosimy nad formę, obracamy "do góry nogami" i wyklejamy ciastem spód oraz boki formy, odklejając tym samym papier.

    Przed włożeniem do piekarnika warto okryć ciasto folią aluminiową i położyć na nim kawałki jabłek lub inne obciążenie po to, aby ciasto nie podnosiło się w trakcie pieczenia. Piec przez 15 minut, po czym usunąć folię i piec jeszcze 13 minut. W czasie pieczenia zabieramy się za prosty w wykonaniu krem.

    Śmietanę kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Porządnie ubitą śmietanę dodajemy w trzech turach do serka mascarpone. Po dodaniu każdej tury delikatnie mieszamy, aby stworzyć jednolitą masę. Gdy taką uzyskamy dodajemy czekoladowe wiórki (warto zostawić ich trochę na posypanie wierzchu tarty).

    Masę wykładamy na kruche ciasto. Posypujemy resztą startej czekolady. Smacznego :)

Porady

Warto schłodzić w lodówce przed podaniem, aby masa była sztywniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować