Malinowa chmurka stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy masło (pokrojone na mniejsze części), ksylitol, sól oraz śmietanę. Całość siekamy, aż powstanie jednolita kula. Następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki cienko wałkujemy (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Przekładamy do blaszki ok. 25x35 cm pokrytej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-190°C. Pieczemy przez ok. 15-20 minut (do zarumienia i suchego patyczka). Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku, mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki. Maliny delikatnie płuczemy i odsączamy wodę. Wykładamy je na upieczony spód, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy czekoladę (stopioną w kąpieli wodnej), delikatnie mieszamy. Kładziemy na galaretkę wyrównujemy szpatułką. Na górę kruszymy kupione bezy. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Uwaga: beziki w lodówce miękną, tak więc najlepiej kruszyć je tuż przed samym podaniem.
Komentarze