Spanakorizo, czyli szpinak z ryżem

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem zabieganą mamą. Gotuję dania, które może zjeść także moja mała córka.

Składniki:

  • ● 50 dag mrożonego szpinaku
    ● duża cebula
    ● 1,5 szkl. ryżu
    ● 50 ml oliwy
    ● puszka krojonych pomidorów w zalewie
    ● pęczek koperku
    ● sól
    ● pieprz
    ● kilka kawałków fety
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spanakorizo, czyli szpinak z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy. Cebulę
    obieramy i kroimy w małą
    kostkę. Smażymy na rozgrzanej
    w głębokiej patelni
    oliwie na złoty kolor. Dodajemy
    pomidory z zalewą. Smażymy
    ok. 10 minut.
  • 2. Do cebuli z pomidorami
    wkładamy szpinak. Smażymy,
    aż sos nieco odparuje. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Wlewamy 1,5 szklanki
    wody. Dusimy kilka minut.
    Wsypujemy opłukany pod bieżącą
    wodą ryż. Dusimy na małym
    ogniu pod przykryciem,
    od czasu do czasu mieszając.
    Następnie wlewamy jeszcze
    1 szkl. wody.
  • 3. Koperek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy. Wsypujemy
    do potrawy, mieszamy. Odstawiamy
    na kilka minut, aby ryż
    wchłonął cały płyn. Spanakorizo
    wykładamy na talerze. Podajemy
    z fetą.

Porady

Danie można przygotować ze świeżym szpinakiem: 1 kg szpinaku myjemy, obrywamy listki i kroimy w paski. Blanszujemy i odcedzamy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować