Spaghetti z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie jest bardzo pyszne i bardzo syte.Soczewica jest bardzo zdrowa,ma wiele witamin,zawiera bardzo dużo białka.Polecam na bezmięsny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag czerwonej soczewicy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    biały pieprz mielony do smaku
    2 szklanki gorącego bulionu warzywnego

    dodatkowo:
    40 dag makaronu spaghetti
    sól do smaku
    1 łyżka oliwy
    natka pietruszki według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
  • 2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do smażonej cebuli,następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do miękkości cały czas mieszając,w razie potrzeby dolewamy pozostały bulion.
  • 3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem,smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.
  • 4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy,następnie odcedzamy.
    Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy,następnie drobno siekamy.
  • 5. Na talerze nakładamy porcja makaronu,nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować