Spaghetti z soczewicą à la bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo luźna inspiracja włoskim klasykiem. Wersja wegetariańska - mięso zamieniłam na zdrową i wartościową soczewicę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron spaghetti - 200g
    Soczewica czerwona - 120g
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Marchewka - 2szt
    Olej - 1 łyżka
    Pomidory w puszce 300g
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka płaska
    Przyprawy:
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti

Spaghetti z soczewicą à la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki trzemy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Warzywa smażymy na oleju, aż cebula lekko się zeszkli. Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy przepłukaną soczewicę. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka (około 15 minut). Na końcu dodajemy koncentrat i ewentualnie doprawiamy.

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy od razu po ugotowaniu, polany gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron spaghetti Soczewica czerwona Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować