Pesto z pietruszki

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pesto to idealny dodatek do makaronów, ryb, mięs lub pieczonych warzyw. Świetnie nadaje się także jako smarowidło do pieczywa, któremu dodaje niesamowitego smaku i wyrazistości. Dzisiaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pesto z natki pietruszki, która zawiera sporą dawkę witaminy C (ponad trzykrotnie więcej niż owoce cytrusowe!), folianów oraz beta karotenu. Pesto będzie doskonałym dodatkiem do ciężkich dań. Natka pietruszki pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które wspomagają trawienie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 duży pęczek natki pietruszki
    - 1 ząbek czosnku
    - 30 g blanszowanych migdałów
    - 30 g sera Cheddar
    - około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zielone pesto

Pesto z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blanszowane migdały lekko prażymy, studzimy i rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych migdałów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Cheddar i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

* Pesto zamknięte w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. * Do przygotowania pesto wybierajmy dobrej jakości produkty oraz ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Oliwa extra vergine

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować