Pesto z rukoli i pietruszki

4.5 (202 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pesto wyśmienicie smakuje z makaronem, można nim też posmarować grzanki czy kanapki. Idealnie komponuje się również z wędliną czy jajkiem. Takie pesto to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. A więc na zdrowie!

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 20 g rukoli,
    ok. 20 g listków pietruszki,
    ok. 20 g migdałów i orzechów nerkowca (mogą tez być laskowe i włoskie),
    ok. 40 g parmezanu,
    ząbek czosnku,
    łyżka soku z cytryny,
    ok. 4-5 łyżki oliwy,
    szczypta soli, świeżo mielony pieprz, pieprzu cayenne,
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Dodatki Pasty

Pesto z rukoli i pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę i pietruszkę myjemy i odsączamy. Czosnek obieramy. Ser kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Wszystko umieszczamy w naczyniu z nożami ( od blendera) i zmiksujemy na gładką pastę, doprawiamy do smaku. Smacznego!

Porady

Pesto możemy przygotować tez z samej rukoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować