Spaghetti z pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 20 min

Urodzaj rukoli w ogródki skłonił mnie do przygotowania pysznego pesto do makaronu. Wyszło bajecznie.

  • 20 min

Składniki:

  • 150 g rukoli
    70 g orzechów włoskich
    5 łyżek startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
    2 ząbki czosnku
    1/4 pęczka bazylii
    150 ml dobrego oleju (lub jeśli wolicie oliwy)
    gruboziarnista sól (do smaku)
    Dodatkowo:
    300 g makaronu spaghetti

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Ser

Spaghetti z pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pesto: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać posiekany czosnek, sól, orzechy, starty ser, listki bazylii i 2 łyżki oleju. Miksować dolewając stopniowo olej. Gotowe pesto doprawić solą.
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając 2 łyżki wody, w której się gotował. Do gorącego makaronu dodać, wodę i kilka łyżek pesto. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Makaron Orzechy Rukola Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować