Jestem prawdziwą miłośniczką pesto. Robię je często wykorzystując to, co akurat mam pod ręką. Tym razem postawiłam na aromatyczną natkę pietruszki. Wyszło pysznie.
30 min
Składniki:
1 duży pęczek natki pietruszki
3 gałązki bazylii
50 g słonecznika
1 duży ząbek czosnku
50 g sera grana padano (lub parmezanu)
120 ml oliwy z oliwek
sól gruboziarnista (do smaku)
Spaghetti z pesto z natki pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Listki bazylii i pietruszki umieścić w wysokim naczyniu, dodać posiekany czosnek, starty na drobnych oczkach ser, słonecznik i stopniowo, rozdrobnić za pomocą blendera dolewając oliwę z oliwek. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Do gorącego makaronu dodać pesto i wymieszać. Makron podawać od razu po przygotowaniu, posypany wiórkami twardego sera.
Komentarze