Spaghetti z mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób

To takie szybkie i nieco urozmaicone spaghetti bolognese. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu oraz znika naprawdę w ekspresowym tempie.

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Sos:
    500g mięsa mielonego
    500 ml passaty/przecieru pomidorowego (*)
    1 papryka (u mnie zielona)
    1/2 puszki groszku
    2 ząbki czosnku
    odrobina cukru/miodu
    papryka słodka (u mnie wędzona)
    bazylia
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    2 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    makaron spaghetti (może być dowolny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażyć na odrobinie oleju i delikatnie oprószyć solą z pieprzem.
    Dodać uprzednio posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
    Wszystko razem wymieszać i dusić do momentu aż papryka zmięknie, a następnie zalać passatą/przecierem pomidorowym oraz połączyć z odcedzonym groszkiem.
    Sos posypać bazylią oraz papryką i pozostałymi przyprawami.
    Całość trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu oraz doprawić do smaku.
    W międzyczasie należy ugotować spaghetti.
    Makaron można wmieszać do sosu lub podawać polany sosem.

Porady

(*) Zamiast passaty lub przecieru pomidorowego można użyć koncentratu pomidorowego i bulionu/wody, ewentualnie pomidorów w puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować