Spaghetti z marchewki z miodem, koperkiem i płatkami lnianymi

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo. Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowym omega-3, błonnika oraz wartościowego dla naszego organizmu - białka.

  • 10 min

Składniki:

  • 150g spaghetti z marchewki (1/2 opakowania)
    2 łyżeczki masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka miodu
    sok z cytryny
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól
    świeżo mielony pieprz
    Dodatkowo:
    płatki lniane do posypania
    Opcjonalnie:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Spaghetti

Spaghetti z marchewki z miodem, koperkiem i płatkami lnianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżeczką masła.
    Dodać miód, sól oraz świeżo mielony pieprz.
    Całość dokładnie wymieszać i poddusić (najlepiej pod przykryciem) przez kilka minut.
    (Marchewka powinna być al dente.)
    Pod koniec wmieszać pozostałe masło i odrobinę soku z cytryny.
    Marchewkę doprawić do smaku i połączyć z posiekanym koperkiem.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (na ciepło) posypaną płatkami lnianymi i opcjonalnie natką pietruszki.

Porady

Marchewkę możecie pociąć za pomocą obieraczki lub specjalnej tarki, lecz ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej mieszanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować