Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem

4.48 (177 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Placki są naprawdę przeeepyszne, takie delikatne i puszyste, a podane z miodem rozpływają się w ustach... Zresztą co ja będę tu dużo pisać - sami spróbujcie!

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    2 szklanki płatków kukurydzianych
    1 jajko
    200g gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Dodatkowo:
    miód
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Placki

Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt połączyć z jajkiem, a następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
    Na końcu wmieszać płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem.
    Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

Porady

Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy - będą delikatniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować