Spaghetti z krewetkami w aromatycznym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię program, który prowadzi Michel Moran, ostatnio były smażone krewetki, ale w inny sposób, tzn. inaczej przyprawione, bo z kolendrą i gorczycą. Generalnie nie przepadam za krewetkami, ale musiałam spróbować, czy to połączenie pasuje do siebie. Nie spodziewałam się, że będzie to aż tak dobre.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g krewetek (mrożone, podgotowane, obrane)
    8 pomidorków koktajlowych
    50 g płatków migdałów
    1 łyżeczka kolendry w kulkach
    1/2 łyżeczki gorczycy w kulkach
    1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
    3 łyżki masła
    100 ml białego, wytrawnego wina
    sól morska, pieprz
    2 łyżki siekanego szczypiorku

    250 g makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Spaghetti z krewetkami w aromatycznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawy 1. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć migdały, upraż je. Gorczycę i kolendrę zmiksuj albo w młynku do kawy lub rozetrzyj w moździerzu. Dosyp do migdałów, dodaj też paprykę w proszku, podsmaż wszystko krótko.
  • 2. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
  • 3. Do migdałów i przypraw dodaj masło, zmniejsz ogień, wrzuć przekrojone na pół pomidorki, dolej wina. Dorzuć krewetki, smaż już tylko chwilkę ok. 1-2 minut, inaczej krewetki będą gumowe. Na sam koniec dodaj soli i pieprzu. Do sosu wrzuć makaron, wymieszaj i od razu podawaj, posyp szczypiorem.

Porady

W przepisie autor używa świeżych krewetek, ja nie miałam, więc mrożone też się sprawdziły. Od siebie dodałam też makaron i trochę pozmieniałam przepis. Przepis na 2 solidne porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorczyca Kolendra Krewetki Makaron Papryka ostra

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować