Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny wegetariański makaron spaghetti z cukinią i pieczarkami

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana ugotowana: 1 szklanka
    - pieczarki średniej wielkości: 6 sztuk
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - cukinia średnia: 0.5 sztuki
    - kukurydza mała puszka: 1 sztuka
    - sos pomidory lub puszka pomidorów: 400 mililitrów
    - ser żółty: 4 łyżki
    - masło klarowane: 2 łyżki
    - zioła prowansalskie (do smaku): 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - bazylia świeża do dekoracji: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka
    - makaron trójkolorowy do spaghetti: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na łyżce masła. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Cukinię kroimy na pół, wydrążamy miękki miąższ i każdą połówkę dzielimy na 2 części, a następnie kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i przesmażamy ma nim przez 2-3 minuty ugotowaną kaszę. Dodajemy posiekaną cukinię i smażymy 5 minut, po czym dorzucamy pieczarki.
  • 3. Wlewamy zmiksowane pomidory z puszki lub też sos pomidorowy do spaghetti. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi.
  • 4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzamy. Gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować