Sajgonki dla wegetarian

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie, pomysłowe sajgonki, które spożywane na zimno mogą nam zastąpić tradycyjne sushi

  • 40 min

Składniki:

  • ser wędzony 20 dag
    ser camembert
    250 g szpinaku mrożonego brykiet
    1 torebka ryżu
    papier ryżowy 8 szt
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 gałązka świeżej bazylii
    szczypta mielonego chili
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka masła


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sajgonki dla wegetarian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na miękko czyli o 5 minut dłużej niż jest to podane na opakowaniu.
  • 2. Cebulę siekamy w kostkę i razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę dusimy na maśle, aż woda całkowicie nam odparuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty na tarce ser wędzony, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do maku.
  • 3. Każdy krążek papieru ryżowego, moczymy 1 sekundę w letniej wodzie, układamy na desce i smarujemy kolejno jeszcze ciepłymi produktami: ryż+szpinak+plasterek sera pleśniowego. Zawijamy w rulonik. Kolejny krążek możemy posmarować odwrotnie: szpinak+ryż+ plasterek sera camembert.

Porady

Tak przygotowane sajgonki możemy spożywać na zimno, lub na ciepło usmażone na oliwie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować