Sajgonki dla wegetarian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na miękko czyli o 5 minut dłużej niż jest to podane na opakowaniu.
2.Cebulę siekamy w kostkę i razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę dusimy na maśle, aż woda całkowicie nam odparuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty na tarce ser wędzony, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do maku.
3.Każdy krążek papieru ryżowego, moczymy 1 sekundę w letniej wodzie, układamy na desce i smarujemy kolejno jeszcze ciepłymi produktami: ryż+szpinak+plasterek sera pleśniowego. Zawijamy w rulonik. Kolejny krążek możemy posmarować odwrotnie: szpinak+ryż+ plasterek sera camembert.
Porady
Tak przygotowane sajgonki możemy spożywać na zimno, lub na ciepło usmażone na oliwie.
Komentarze