Spaghetti bolognese z mascarpone

4.45 (168 ocen)

  • 40 min

Szybki i bardzo smaczny obiad lub kolacja. Przepis z książki kucharskiej, troszeczkę przez mnie zmodyfikowany.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa),
    0,5 l soku pomidorowego,
    1łyżka koncentratu pomidorowego,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki sera mascarpone,
    100 g startego żółtego sera,
    pęczek bazylii,
    łyżeczka suszonego oregano,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka w proszku,
    opakowanie makaronu spaghetii
Wystaw ocenę:

4.45 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti bolognese z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie obsmażyć. Następnie dodać sos pomidorowy, koncentrat i posiekaną bazylię. Wymieszać.
    Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zdjąć z ognia.
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron spaghetti Mascarpone Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować