Sos z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie oczyścić, ponieważ w blaszkach często ukryte są ''leśne skarby''. Opłukać dwukrotnie zmieniając wodę, a następnie pociąć na części w zależności od wielkości.
2.Opłukane opieńki wrzucić na wrzącą wodę i gotować minimum pół godziny od zagotowania. Podczas gotowania pojawia się piana z grzybów, należy ją usunąć i zmniejszyć gaz. Odgotowane grzyby, przelać na sito.
3.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić z zielem angielskim, listkami laurowymi, odrobiną pieprzu i soli. Do zeszklonej i miękkiej cebuli dodać grzyby i wlać mleko, chwilę razem wszystko dusić.
Całość zaprawić śmietaną rozrobioną z odrobiną mąki. Zagotować.
Komentarze