Flaczki z opieniek

4.5 (172 ocen)

Miałam duże kapelusze opieniek i postanowiłam je wykorzystać w tej zupie Wyszła z tego pyszna zupa

Składniki:

  • • 3 średnie marchewki
    • 1 duża pietruszka
    • 1/2 dużego selera
    • ok 25 dag kapeluszy z opieniek
    • 1 duże udko z kurczaka
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    przyprawy
    • sól
    • pieprz
    • 1/2 łyżeczki chili
    • 2 łyżki papryki słodkiej
    • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej (Przepis w mojej kolekcji )
    • 2 czubate łyżki majeranku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • liść laurowy
    • 4 kulki ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko zalać wodą dodać 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,liść laurowy i angielskie ziele,ugotować wywar.
  • 2. Seler,pietruszkę i marchew zetrzeć na grubej tarce. Gdy udko zrobi się miękkie wyciągnąć je,a wywar wlać do startych warzyw i gotować dalej.
  • 3. Duże kapelusze opieniek pokroić na mniejsze paski,opłukać w garnku, zalać wodą, gotować 10 minut od zagotowania,odcedzić dodać do gotujących się warzyw.
  • 4. Mięso z udka obrać i pokroić na małe kawałki,dać do zupy dodać resztę przypraw.Cebulę pokroić w kostkę,usmażyć na maśle,gdy się zrumieni dodać mąkę,chwilkę przesmażyć,rozprowadzić troszkę z wywarem i wlać wszystko do zupy.Gotować jeszcze ok 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Grzyby Opieńki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować