Sos z opieniek

4.42 (169 ocen)

Jesienny sos grzybowy.

Składniki:

  • grzyby opieńki ( ok 60-70 dag)
    2 cebule
    2 łyżki masła
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy
    sól, pieprz
    4 łyżki jogurtu
    2-3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.42 (169 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i opłukać. Wrzucić na gotująca wodę i blanszować ok 1 minuty. Następnie odcedzić na sitku.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, zeszklić na maśle. Do zeszklonej i miękkiej cebuli dodać grzyby, ziele angielskie, liść laurowy. Poddusić ok 5 minut. Następnie dodać jogurt i mąkę, dusić ok 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać do gołąbków, mięs, ziemniaków, kasz, gotowanych jarzyn, klusek. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Opieńki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować