Pasta z opieniek

4.45 (165 ocen)

  • 2 godz.

Doskonała do kanapki, pizzy, zapiekanki...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg opieniek (same kapelusze)
    1/2 kg marchewki
    1/2 kg cebuli
    1 i 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
    1/2 szkl. oleju
    2 łyżeczki imbiru
    sól, pieprz
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.45 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Pasta z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed włożeniem do słoików 1. Grzyby myjemy, oczyszczamy. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Grzyby i marchewkę podgotować (ok. 15 minut) a następnie przemleć przez maszynkę (sitko o duzych oczkach). Cebulę surową również przepuścić przez maszynkę. Grzyby, marchewkę i cebulę przełożyć do garnka, dodać olej, przecier, imbir, sól, pieprz i paprykę (wg uznania) smażyć 30 minut. Pastę wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

Porady

Podczas smażenia należy cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Z podanej porcji wyszło mi 20 małych słoiczków (takich po musztardzie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Marchewka Opieńki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować