Sos warzywny na zimę

4.51 (184 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten sos to świetna baza do spagetti, ryżu i dań mięsnych. Zawiera dużo warzyw, bez żadnych sztucznych dodatków.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
    6 marchewek
    2 korzenie pietruszki
    2 selery
    1 kg jabłek
    1 por
    5-6 cebul
    8 czerwonych papryk
    1 szkl. octu
    1 szkl. cukru
    6 łyżek musztardy
    sól, pieprz
    liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos warzywny na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomodory sparzyć, obrać ze skórki, następnie rozgotować oraz przetrzeć przez sito.
    Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić, ugotować i zmiksować.
    Jabłka wydrążone (nie obierać że skórki), por, obraną cebulę i oczyszczone papryki surowe zemleć przez maszynkę (ewentualnie rozdrobnić blenderem).
    Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać ocet, cukier, musztardę i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 20-30 minut.
    Po wyciągnięciu położyć słoiki do góry dnem. Po wystygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.

Porady

Sos można doprawić wg gustu, np. na ostro (dodając ostrą paprykę).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować