Sos warzywny na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomodory sparzyć, obrać ze skórki, następnie rozgotować oraz przetrzeć przez sito.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić, ugotować i zmiksować.
Jabłka wydrążone (nie obierać że skórki), por, obraną cebulę i oczyszczone papryki surowe zemleć przez maszynkę (ewentualnie rozdrobnić blenderem).
Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać ocet, cukier, musztardę i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 20-30 minut.
Po wyciągnięciu położyć słoiki do góry dnem. Po wystygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
Porady
Sos można doprawić wg gustu, np. na ostro (dodając ostrą paprykę).
Komentarze