Sos pomidorowy na zimę

4.5 (162 ocen)

Wspaniały sos pomidorowy, przy którym jest mało pracy.

Składniki:

  • 6 kg dojrzałych pomidorów z małą ilością pestek (Lima lub podobnych)
    6 łyżeczek soli<br>
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos pomidorowy

Sos pomidorowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować około 8 większych słoików i garnek co najmniej 7 litrowy. Słoiki i pokrywki dokładnie umyć i wyparzyć. Słoiki można też wyprażyć w piekarniku.
  • 2. Pomidory umyć i nie obierając ze skórki pokroić na mniejsze części. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć masę do garnka i posolić. Postawić na palniku i gotować przez 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania mieszać częściej. Sos pomidorowy się zredukuje i będzie intensywny w smaku.
    Gotowy, gorący sos przelać do słoików i od razu zakręcić.
  • 3. A teraz najważniejszy etap sterylizowania:
    Podaję za książką „W miasteczku długowieczności”. „ Wstaw słoiki do skrzynki lub kartonowego pudła wyłożonego gazetami i dużym, starym wełnianym kocem, następnie połóż na wierzchu dodatkowe warstwy gazet i naciągnij koc na górę, zakrywając słoiki. Słoiki wciąż będą ciepłe nawet dobę później”

Porady

Gotowy sos przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować