Sos pomidorowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować około 8 większych słoików i garnek co najmniej 7 litrowy. Słoiki i pokrywki dokładnie umyć i wyparzyć. Słoiki można też wyprażyć w piekarniku.
2.Pomidory umyć i nie obierając ze skórki pokroić na mniejsze części. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć masę do garnka i posolić. Postawić na palniku i gotować przez 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania mieszać częściej. Sos pomidorowy się zredukuje i będzie intensywny w smaku.
Gotowy, gorący sos przelać do słoików i od razu zakręcić.
3.A teraz najważniejszy etap sterylizowania:
Podaję za książką „W miasteczku długowieczności”. „ Wstaw słoiki do skrzynki lub kartonowego pudła wyłożonego gazetami i dużym, starym wełnianym kocem, następnie połóż na wierzchu dodatkowe warstwy gazet i naciągnij koc na górę, zakrywając słoiki. Słoiki wciąż będą ciepłe nawet dobę później”
Porady
Gotowy sos przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu
Komentarze