Sos paprykowo-pomidorowy na zimę

4.99 (148 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Używam tego sosu do zimowych zup, pizzy, gulaszu i makaronu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    1,5 kg papryki
    1 kg marchewki
    0,5 szkl octu
    0,5 szkl oleju
    1 szkl cukru
    3 płaskie łyżki soli
    5 ziaren pieprzu czarnego
    5 liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos paprykowo-pomidorowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku o grubym dnie usmażyć na oleju połowę cebuli, dodać pozostałe warzywa, resztę cebuli i gotować około 30 minut, ca jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać ocet, cukier i przyprawy. Gotować jeszcze 15 minut. Gorące przekładać do wyparzonych słoików, odwracać do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować