Nie powiem jest dość ciężki,ale za to smaczny i szybko się go robi...Robię go już od wielu lat i smakuje zawsze tak samo.
Składniki:
0,5 kg kiełbasy (ja dałam podwawelską bo moim zdaniem idealnie się do niego nadaje)
1 mała cebulka
1 łyżeczka papryki w proszku czerwonej (słodka)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki mąki (mozna mniej lub więcej to już wg.uznania i jaki chcemy mieć gęsty sos)
3 łyżki margaryny
sól,pieprz (według uznania)
Sos kiełbasiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę myjemy ,wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.
2.Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margaryne i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką,czosnkiem i smażymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze.
3.Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając aby nam sie kluchy nie porobiły. I sosik gotowy :-)
Porady
Najlepiej smakuję z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami :-)
Komentarze