Sos Kiełbasiany

5 (193 ocen)

Nie powiem jest dość ciężki,ale za to smaczny i szybko się go robi...Robię go już od wielu lat i smakuje zawsze tak samo.

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy (ja dałam podwawelską bo moim zdaniem idealnie się do niego nadaje)
    1 mała cebulka
    1 łyżeczka papryki w proszku czerwonej (słodka)
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    3-4 łyżki mąki (mozna mniej lub więcej to już wg.uznania i jaki chcemy mieć gęsty sos)
    3 łyżki margaryny
    sól,pieprz (według uznania)
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos kiełbasiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę myjemy ,wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.
  • 2. Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margaryne i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką,czosnkiem i smażymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze.
  • 3. Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając aby nam sie kluchy nie porobiły. I sosik gotowy :-)

Porady

Najlepiej smakuję z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować