sos grzybowy

  • wyświetlono: 358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na pyszny grzybowy sos. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go dość szybko.

tasty-and-fit
  • 30min

Składniki

0,5 kg grzybów np. borowików, podgrzybków
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki lub koperek
1/2 szklanki wody
125 ml śmietany do sosów

Sposób przygotowania przepisu:

sos grzybowy

  • 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła.Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Należy ją zeszklić na maśle. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażamy jeszcze przez około 1-2 minuty. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i dorzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie dolewamy na patelnię trochę wody i dusimy grzyby do miękkości.
    Do kubka ze śmietaną dajemy 2-3 łyżki sosu grzybowego, mieszamy i wlewamy na patelnię. Całość trzeba zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

sos grzybowy

Dodane przez: anka1988

Sos grzybowy

Idealny jako dodatek do drugiego...

sos grzybowy

Dodane przez: dusiowa

Sos grzybowy

najlepszy sos grzybów z przepisu...

Sos grzybowy

Dodane przez: czarrna

Sos grzybowy

Takie dania najlepsze są w najprostszej...

Sos grzybowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Sos grzybowy

Sos można podać do dań mięsnych,...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sos grzybowy

Najlepszy jaki może być. możemy...

sos grzybowy

Dodane przez: ecia747

Sos grzybowy

Robię go różnie czasem z mięsem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE