sos grzybowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na pyszny grzybowy sos. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go dość szybko.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów np. borowików, podgrzybków
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz do smaku
    natka pietruszki lub koperek
    1/2 szklanki wody
    125 ml śmietany do sosów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła.Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Należy ją zeszklić na maśle. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażamy jeszcze przez około 1-2 minuty. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i dorzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie dolewamy na patelnię trochę wody i dusimy grzyby do miękkości.
    Do kubka ze śmietaną dajemy 2-3 łyżki sosu grzybowego, mieszamy i wlewamy na patelnię. Całość trzeba zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować