Sopaipillas - smażone dyniowe chlebki

0 (0 ocen)

  • 45 min

To rodzaj smażonego ciasta lub szybkich chlebków serwowanych między innymi w Hiszpanii, Argentynie, Peru. Ja przygotowałam ich chilijską wersję z dynią. W tym kraju tradycyjnie smażyło się je w formie okrągłych placków, nakłuwanych widelcem i spożywało podczas deszczowych dni.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szkl pure dyni
    1 łyżka margaryny lub masła
    ok. 2 szkl mąki
    szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Sopaipillas - smażone dyniowe chlebki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy pure z dyni, masło lub margarynę oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk. Ilość mąki może się zwiększyć ze względu na wodę zawartą w dyni.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy koła o średnicy 8-10 cm i nakłuwamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 3. Sopaipillas podajemy z ostrymi sosami, pomidorem, majonezem itp. Możemy do ciasta dodać zioła, będą wtedy bardziej aromatyczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować