Jedliście może ciasto solone z domowym karmelem? Pyszne, chodź nieco inne w smaku. Lubię eksperymentować a ten eksperyment zaliczam do udanych :) Idealne ciasto na chłodne jesienne dni.
Solone ciasto karmelowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i zmiksować.
2.Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 min.
3.MASA SEROWA: Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę.
4.Zmiksować blenderem, aby masa była gładka i bez grudek. Wylać na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 min.
5.POLEWA KARMELOWA: W garnuszku umieścić cukier. Czekać aż się rozpuści ( bez mieszania- ewentualnie potrząsnąć garnuszkiem ). Dodać wodę, wymieszać i wlać mleko, ciągle mieszając, aż skrystalizowany karmel się rozpuści. Kiedy karmel będzie gładki dodać mąkę i sól, i mieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek. Gotować aż masa lekko zgęstnieję, ale nie za długo, bo karmel zrobi się gorzki.
Komentarze