Ciasto karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagęszczone zalać wodą i gotować ok. 3 godzin. Ewentualnie można kupić gotowy kajmak w sklepie.
Najpierw robimy biszkopt. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodawać cukier i żółtka - mieszać lekko, aż do połączenia składników. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 36 na 24 cm. Piec 30 min, w temp. 180 st. C.
Następnie przygotowujemy budyń. Do 1,5 szkl mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Do pozostałego mleka dodać budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Ostudzony budyń ucieramy z masłem.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Następnie układamy herbatniki, na których rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy krakersami. Została nam tylko bita śmietana - ubijamy śmietanę z usztywniaczami. Gotową śmietanę wykładamy na krakersy i posypujemy startą czekoladą.
Komentarze