Ciasto karmelowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

rozpływa się w ustach :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    * 5 jajek
    * 3/4 szkl mąki pszennej
    * 6 łyżek cukru
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    * 2,5 szkl mleka
    * 150g masła
    * 2 opakowanie budyniu śmietankowego
    * 6 łyżek cukru

    Bita śmietana:

    * 500g śmietany 30%
    * 2 opakowania usztywniacza do śmietany

    Ponadto:

    * 1 puszka zagęszczonego mleka
    * 1 opakowanie krakersów
    * 2 opakowania herbatników
    * 50g czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kajmak

Ciasto karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagęszczone zalać wodą i gotować ok. 3 godzin. Ewentualnie można kupić gotowy kajmak w sklepie.
    Najpierw robimy biszkopt. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodawać cukier i żółtka - mieszać lekko, aż do połączenia składników. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 36 na 24 cm. Piec 30 min, w temp. 180 st. C.

    Następnie przygotowujemy budyń. Do 1,5 szkl mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Do pozostałego mleka dodać budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Ostudzony budyń ucieramy z masłem.

    Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Następnie układamy herbatniki, na których rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy krakersami. Została nam tylko bita śmietana - ubijamy śmietanę z usztywniaczami. Gotową śmietanę wykładamy na krakersy i posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować