Sok z czarnego bzu

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Sok ten w moim domu jest odkąd pamiętam, robiła go moja babcia, potem mama teraz robię ja. Samo zdrowie

  • 2 godz.

Składniki:


  • 5 kg owocu czarnego bzu
    2 kg jabłek antonówek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Sok z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce czarnego bzu zbieramy z dala od spalin, w ustronnym miejscu, jak już są mocno dojrzałe. Nie mogą być zielone kulki. Owoce obieram dokładnie z szypułek ręką, a następnie płucze na sicie. Przekładam do sokownika na parę, dodaję jabłka pokrojone ze skórą. Owoce muszą się parować około dwie godziny. Cukier wsypuje do pojemnika gdzie spływa sok. Gorący sok zlewam do słoików bezpośrednio, zakręcam, i odwracam do góry dnem,. Nie pasteryzuję już.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować