Sok z czarnego bzu (z sokownika)

4.79 (214 ocen)

  • 2 godz.

Owoce czarnego bzu to jeden z największych darów jesieni. Sok z owoców tego krzewu nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z chorobą. Należy jednak pamiętać, że zbieramy tylko owoce dojrzałe

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg owoców czarnego bzu bez szypułek,
    0,5 kg cukru,
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.79 (214 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z czarnego bzu (z sokownika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce starannie przebieramy, odrzucamy wszystkie zielone i mało dojrzałe, gdyż mogą spowodować zatrucie. Płuczemy kilkakrotnie na sicie. Osączamy.
    Do najniższej części sokownika wlewamy wodę, do najwyższej wsypujemy bez i zasypujemy go cukrem, lekko mieszamy i przykrywamy szczelnie pokrywką. Wstawiamy na ogień.
    Gotujemy w sokowniku, następnie zlewamy do garnka powstały sok, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy ponownie. Na gorąco wlewamy do słoików i odwracamy dnem do góry.
    Sok nie wymaga już pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować