Sok pigwowcowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Idealny dodatek do herbaty na jesienno-zimowe chłody.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 łubianki pigwowca
    litr malin
    2 kg cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sok pigwowcowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pigwowiec 1. Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy w kawałki. Zasypujemy cukrem.
  • owoce 2. Wsypujemy przebrane maliny. Mieszamy. Odstawiamy na noc, żeby owoce puściły sok.

    Następnego dnia owoce oddzielamy od soku, przecedzając przez gęste sito.
  • sok 3. Sok doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek. Zakręcamy. Po wystudzeniu odstawiamy w ciemnie, chłodne miejsce.

Porady

Polecam do przetworów z pigwowca używać cukru trzcinowego, gdyż jego lekko karmelowy smak idealnie równoważy cierpki smak owoców pigwowca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować