Dżem pigwowcowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Idealny do rogalików, kruchych ciasteczek i tortów.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 łubianki pigwowca
    litr malin
    3,5 kg cukru
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem pigwowcowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owoce 1. Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem (dodajemy 2 kg).
  • dżem 2. Dodajemy przebrane maliny. Mieszamy. Odstawiamy na noc.

    Następnego dnia odlewamy sok.
  • dżem 3. Do odcedzonych owoców wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Owoce są ugotowane, gdy po przyciśnięciu drewnianą łyżką do brzegu garnka, owoce się rozpadają.
  • dżem 4. Ugotowane owoce przecieramy przez sito lub używając przecieraka.
    Uzyskany mus mieszamy z pozostałym cukrem(1,5 kg ).
  • dżem 5. Wymieszany mus, gotujemy do rozpuszczenia cukru. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.

Porady

Przepis na sok: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sok-pigwowcowo-malinowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować