1.Z mąki, masła, 4 żółtek, pół szklanki cukru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżek śmietany zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na co najmniej 30 min do lodówki.
2.Orzechy łuskamy, prażymy na patelni i siekamy. Z pozostałych białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru.
3.Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części.
1 część wałkujemy, wykładamy na blachę, smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy orzechami (ilość wedle uznania). Na górę wałkujemy kolejną część kruchego ciasta. Pieczemy około 20 min.
Z pozostałej ilości robimy taki sam placek i pieczemy.
4.Masa do przełożenia: żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i wystudzoną łączymy z mascarpone i masą kajmakową. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
5.Placki przekładamy połową masy.
Pozostałą część smarujemy na wierzch ciasta i posypujemy orzechami.
Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Porady
Orzechy najlepiej podprażyć na patelni. Mają wtedy bardziej intensywny smak.
Komentarze