• 2 godz.

Orzechowe ciasto z masą kajmakową

  • 2 godz.

Składniki:

  • - mąka - 5 szklanek
    - 4 jajka
    - kostka masła
    - cukier - 1 szklanka (pół do kruchego ciasta, pół do piany z białek)
    - gęsta śmietana
    - proszek do pieczenia
    - kwaśny dżem - ja używam porzeczkowego
    - orzechy ziemne
    - mascarpone - 200 g
    - puszka masy kajmakowej
    - żelatyna spożywcza - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, 4 żółtek, pół szklanki cukru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżek śmietany zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na co najmniej 30 min do lodówki.
  • 2. Orzechy łuskamy, prażymy na patelni i siekamy. Z pozostałych białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru.
  • 3. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części.
    1 część wałkujemy, wykładamy na blachę, smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy orzechami (ilość wedle uznania). Na górę wałkujemy kolejną część kruchego ciasta. Pieczemy około 20 min.
    Z pozostałej ilości robimy taki sam placek i pieczemy.
  • 4. Masa do przełożenia: żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i wystudzoną łączymy z mascarpone i masą kajmakową. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 5. Placki przekładamy połową masy.
    Pozostałą część smarujemy na wierzch ciasta i posypujemy orzechami.
    Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Porady

Orzechy najlepiej podprażyć na patelni. Mają wtedy bardziej intensywny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (189 ocen)

Snikers

To może cię zainteresować