Śnieżny makowiec

4.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Niespotykana wersja makowca na delikatnym spodzie, z bitą śmietaną i kremem orzechowym, a wszystko okryte akasmitną polewą i posypane siekanymi orzeszkami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 jaja
    80 g mąki
    100g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA MAKOWA:

    250 g mielonego maku
    1 szklanka mleka
    100 g cukru
    3 białka
    2 łyżki miodu
    200 g bakalii /orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki/
    olejek migdałowy

    MASA ŚNIEŻNA:

    1/2 l śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    MASA ORZECHOWA:

    150 g zmielonych orzechów
    3 żółtka
    125 ml mleka
    100 g cukru
    200 g masła

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    65 g masła
    2,5 łyżki kakao
    2,5 łyżki śmietany 18%
    2,5 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny

    PONADTO:

    posiekane orzechy
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Śnieżny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Białka ubić na sztywno dodając stopniowo po łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku.
    Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną.
    Piec w blaszce 22x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 25 mlnut w 180 stopniach. Wystudzić.

    MASA MAKOWA:

    Mak wymieszać z mlekiem, zagotować.
    Gotować do momentu, aż całe mleko wchłonie.
    Pod koniec dodać wszystkie składniki i jeszcze chwilę pogotować.
    Masę makową wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wystudzić.

    MASA ŚNIEŻNA:

    Żelatynę wymieszać z 60 ml zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, a następnie rozgrzać w kąpieli wodnej.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.
    Śnieżną masę wyłożyć na masę makową. Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia.

    MASA ORZECHOWA:

    Mleko zagotować. Zalać zmielone orzechy, wystudzić.
    Żółtka ubić na parze, aż powstanie gładka jasna masa. Przestudzić.
    Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce masy jajecznej i wystudzonych orzechów.
    Masę orzechową wyłożyć na śmietanową warstwę.

    POLEWA:

    Składniki na polewę rozpuścić, zagotować.
    Na koniec, do gorącej polewy dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku.
    Delikatnie przestudzić, polać ciasto, wyrównać polewę, posypać siekanymi orzechami.


    ŹRÓDŁO: Ciasta siostry Anastazji
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować