Śnieżny makowiec

0 (0 ocen)

Zamiast tradycyjnego makowca upiekłam na święta makowiec na biszkopcie z masą śmietanową. Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1, 5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    8 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany kremówki 36 %
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    1 puszka gotowej masy makowej
    1 polewa czekoladowa
    Posypka cukrowa
    Forma 25x40 cm.
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Makowiec Desery

Śnieżny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy. Masę wykładamy na masę makową, przykrywamy biszkoptem lekko dociskając. Polewę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, powlewamy wierzch ciasta, dekorujemy posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować