Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
nie całe pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
20 dag maku
10 dag cukru
3 białka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
10 dag rodzynek
10 dag płatków migdałowych
Masa śnieżna:
1/2 l śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wody
Masa orzechowa:
20 dag masła
10 dag cukru pudru
15 dag włoskich orzechów mielonych
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
Spirytus
Makowiec śnieżny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać obie mąki zmieszane z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia 26x36 cm. Piec w temp.180 stopni C. ok. 30-40 min.
2.Masa makowa: Mak sparzyć i zmielić. Do garnka dajemy zmielony mak oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dusimy 15 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając aby nie doprowadzić do przywarcia masy do garnka.
3.Masa śnieżna: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę. Wymieszać .Czekamy aż śmietana zacznie tężeć.
4.Masa orzechowa: Orzechy zalać gorącym mlekiem (ostudzić). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytusu do smaku.
5.Na biszkopt wyłożyć masę makową potem masę śnieżną i masę orzechową. Dekorujemy według uznania.
Porady
Np. zamiast polewy na ciasto można zetrzeć tabliczkę gorzkiej czekolady.
Komentarze