Śniadanie z kaszą jaglaną - Breakfast of millet groats

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bądź szczupła na Nowy Rok i oczyść organizm

  • 30 min

Składniki:

  • Kasza jaglana z jabłkiem i dodatkami

    Składniki:
    2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
    1 jabłko
    łyżka ziaren granatu
    łyżka płatków migdałów
    można dodać łyżeczkę miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śniadanie z kaszą jaglaną - breakfast of millet groats - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. j
    Kasza jaglana

    Jedną z najzdrowszych kasz jest właśnie kasza jaglana, która raczej rzadko gości na naszych stołach, a szkoda. To bomba zdrowia i witamin.
    Zawiera witaminy z grupy B, lecytynę, sole mineralne, dużo białka i węglowodanów w złożonej postaci. Zawiera krzem, który korzystnie wpływa na włosy, paznokcie, skórę i zęby. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i reguluje poziom cholesterolu. Ponadto usuwa nadmiar wody z organizmu i jest bardzo dobrym składnikiem diety przy wszelakich infekcjach, również tych grypowych.
    Kasza jaglana nie zawiera glutenu, stąd też jest doskonała dla bezglutenowców. Ma odczyn zasadowy wobec czego nie zakwasza organizmu.
    Kaszę jaglaną warto jeść na śniadanie, bowiem nie tylko syci, ale zawarte w niej antyoksydanty oczyszczają i usuwają z organizmu toksyny. Warto nawet się pokusić o kilkudniową dietę oczyszczającą. Pomysłów na dania z kaszą jest całe mnóstwo od śniadania po kolacje i z pewnością są to dania, które się nie znudzą.
    Kasza jest nie tylko wskazana dla rekonwalescentów, ale także nie powinno jej zabraknąć w diecie dzieci i to nawet bardzo małych, zwłaszcza że wspomaga ich wzrost.

    Jak gotować kaszę?

    - ważne jest aby przed gotowaniem dobrze ją wypłukać i osączyć
    - pierwszy mój sposób: dodaję kaszę do wrzątku w proporcjach 1:3 /1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody/ i gotuję ją na wolnym ogniu około 15 min., w tym czasie kasza powinna wchłonąć wodę i być miękka
    - drugi mój sposób: dodaję kaszę do wrzątku w proporcjach 1:2, gotuję ja na wolnym ogniu 10 min., zawijam garnek w ręcznik i wkładam pod koc na 20 min.
    - trzeci mój sposób: prażę kaszę na patelni (nie wolno przypalić), następnie przelewam wrzątkiem - płuczę i w proporcjach 1:2 zalewam wrzątkiem, gotuję na wolnym ogniu do miękkości około 10 min. - ta kasza jest najbardziej sypka

Porady

Jak to zrobić? - ugotuj kaszę według przepisu wyżej /warto zrobić to wieczorem/ - pokrój obrane jabłko na cząstki, dodaj trochę wody i ugotuj pod przykryciem do miękkości 6-8 min. - wymieszaj jabłko z kaszą, posyp migdałami i ziarnami granatu, możesz dodać miód. Moja rada: - dodatki do kaszy to już kwestia upodobań i inwencji - jeśli jednak dbasz o dietę to z dodatkami nie należy przesadzać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować