ŚMIETANOWIEC

4.98 (143 ocen)

  • 30 min

zwany też "sernikiem bez sera"

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    250 g masła lub margaryny
    6 żółtek
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    6 białek
    1i 1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy

    2 duże kubki kwaśnej śmietany 18% (używam tych z biedronki, po 330 ml )
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe, suche
Wystaw ocenę:

4.98 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, 2/3 wyłożyc na blachę (wysmarowaną i wysypaną bułką tartą, o wymiarach 24x36) pozostałą część schłodzić,
  • 2. ubić pianę na sztywno dodać cukier,
  • 3. Śmietanę wraz z budyniem dodać do ubitej piany z cukrem, wyłożyć na ciasto na blaszę,
  • 4. na wierzch pokruszyć pozostałą część ciasta.
  • 5. Piec ok 1godz w temp. 180stopni

Porady

*do 1 części ciasta można dodać 2 łyżki kakao *ciasto można schłodzić w zamrażalniku i na wierzch zamiast kruszyć zetrzeć na tarce,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować