Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (takiej prosto z czajnika po zagotowaniu). Tortownicę o średnicy ok. 27 cm owijamy dokładnie folią spożywczą (spód). Na dnie układamy dość ciasno biszkopty, tak aby powstał spód sernika
2.Ser przełożyć do miski, dodać cukier. Dodać sok z 1 cytryny i delikatnie zmiksować. Letnią żelatynę wlać bardzo powoli do masy serowej miksując na niskich obrotach. Masę przełożyć na biszkopty i wyrównać. Wstawić do lodówki.
3. Galaretki rozpuścić w 3 i ½ szkl wody. Ostudzić. Na masę serową wyłożyć owoce, zalać zimną, lekko tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Porady
Jeśli chcemy bardziej cytrynowy smak sera, można dodać startąskórkę ze sparzonej cytryny
Komentarze