SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Pyszny deser w sam raz na letnie popołudnie

  • 40 min

Składniki:

  • Spód:
    1opakowanie biszkoptyów okrągłych

    Masa serowa:
    1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam sera z wiaderka)
    1 szkl cukru
    4 pełne łyżeczki żelatyny
    ½ szklanki gorącej wody
    1cytryna

    Dodatkowo:
    owoce świeże albo mrożone (mrożonych nie rozmrażać ).
    2 galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (takiej prosto z czajnika po zagotowaniu). Tortownicę o średnicy ok. 27 cm owijamy dokładnie folią spożywczą (spód). Na dnie układamy dość ciasno biszkopty, tak aby powstał spód sernika
  • 2. Ser przełożyć do miski, dodać cukier. Dodać sok z 1 cytryny i delikatnie zmiksować. Letnią żelatynę wlać bardzo powoli do masy serowej miksując na niskich obrotach. Masę przełożyć na biszkopty i wyrównać. Wstawić do lodówki.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 i ½ szkl wody. Ostudzić. Na masę serową wyłożyć owoce, zalać zimną, lekko tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Jeśli chcemy bardziej cytrynowy smak sera, można dodać startąskórkę ze sparzonej cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować