Śmietankowo-kawowy deser z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, dwu smakowe ciasto na zimno z owocami na biszkoptach. Dodatkowym atutem jest ciekawa forma podania deseru :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.200 g okrągłych małych biszkoptów
    4 serki waniliowe po 140 g
    250 g mascarpone
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 op.żelatyny fix-deserowej dr.Oetcera (60 g)
    2-3 łyżki kawy cappuccino
    5 łyżek mleka
    ponadto: 300g dowolnych owoców ( u mnie: truskawki, maliny, borówki)
    50 g czekolady deserowej
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Śmietankowo-kawowy deser z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serki zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać ostudzone cappuccino rozpuszczone w gorącym mleku. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu i połączyć z masą waniliową i kawową.
  • 2. Owoce umyć, truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół. Podłużną, półokrągłą formę (o dł.38 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie rozsmarować masę kawową, powtykać 1/3 owoców, następnie rozsmarować masę waniliową i powtykać drugą część owoców. Na wierzchu dociskając poukładać biszkopty i przykryć folią spożywczą. Ciasto wstawić do lodówki na min.2-3 godz.
  • 3. Po tym czasie foremkę odwrócić do góry dnem, wyłożyć na talerz i zdjąć folię. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać deser. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce. Ciasto podawać pokrojone w grube plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować