Deser śmietankowo-owocowy z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Śmietanę podziel na trzy równe części. Do jednej dodaj roztopioną czekoladę, do drugiej 3 łyżki zmiksowanych malin, a trzecią pozostaw białą. Żelatynę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Podziel na trzy części i wymieszaj z każdą z warstw.
2.Podłużną, półokrągłą foremkę, o dł.40 cm wyłóż folią spożywczą. Wyłóż warstwę malinową. powtykaj połowę pozostałych malin i borówek. W rzędzie rozłóż ciastka, a na to rozprowadź białą masę. W masę równomiernie powtykaj pozostałe owoce. Połóż kolejny rząd ciastę i rozsmaruj masę czekoladową. Na końcu rozłóż ciastka, tak, aby pokrywały cały wierzch.
3.Tak przygotowany deser przykryj folią spożwczą, po czym chłodź min.3 godz (a najlepiej całą noc). Po tym czasie zdejmij folię i przewróć foremkę na duży talerz do góry dnem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta. Posyp kuleczkami cukrowymi i owocami. Podawaj, krojone w plastry. Smacznego!
Komentarze