Mój przepis, który polecam wypróbować.Smażony ryż z sosem pieczarkowo-orzechowym i kotlety z kurczaka to wyśmienite danie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Smażony ryż z sosem pieczarkowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie( 20 minut).Pieczarki zetrzeć na tarce,wymieszać z ryżem,parmezanem, jajkiem i przyprawami.Smażyć na oliwie około 10 minut.
2.Zmielić filety z kurczaka,doprawić,dodać jajko,kajzerkę,posiekaną cebulę,wymieszać. Formować kotlety,obtoczyć w mące,smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron ( na złoty kolor),zmniejszyć ogień do minimum,przykryć patelnię i smażyć jeszcze 5 minut.
3.Pieczarki zetrzeć na tarce,podsmażyć z cebulą (na oliwie).Dodać mascarpone i orzechy włoskie,doprawić solą,wymieszać.
4.Smażony ryż podawać polany sosem pieczarkowo-orzechowym,posypać orzechami,a obok ułożyć kotlety z kurczaka. Do tego dania świetnie pasuje surówka z selera lub marchewki.
Komentarze