Smażonka z boczku i cebuli

4.73 (15 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Bardzo lubimy plastry świeżego boczku prosto z patelni.
To proste ale jakże pyszne żarełko dla tych co nie liczą kalorii.
Takie przysmaki znane są od dziada pradziada.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g przerośniętego świeżego boczku
    3 średnie cebule
    sól, pieprz mielony
    ew. 1/3 czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

4.73 (15 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Smażonka z boczku i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić na plastry średniej grubości, cebulę w pióra, paprykę w paseczki.
    Na zimnej patelni ułożyć plastry boczku i postawić na średnim ogniu, później zwiększyć, smażyć z obu stron tak aby skwarki nie były wiórkami.
    Dodać cebulę i ew. paprykę, posolić, posypać pieprzem i dusić pod przykryciem, pod koniec zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania i lekkiego zrumienienia cebuli.

Porady

Zamiast papryki można dodać pieczarki lub pomidory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować